DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri °C

AGÜ’de Deneysel Ekonomi Laboratuvarı

AGÜ’de Deneysel Ekonomi Laboratuvarı
REKLAM ALANI
09.05.2019
537
A+
A-

Abdullah Gül Üniversitesi’nde, Türkiye’de az sayıdaki laboratuvarlardan biri olan Deneysel Ekonomi Laboratuvarı Kuruldu

Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ), Türkiye’de az sayıdaki laboratuvarlardan biri olan Deneysel Ekonomi Laboratuvarı kuruldu. Laboratuvarda farklı deneylerle, ekonominin ana maddesi olan insanın davranışlarının değerlendirilmesiyle, karar alıcılara daha etkin politika önerileri yapabilmeleri ve daha etkin karar verebilmeleri için yardımcı olunması amaçlanıyor.

Ekonomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eyüp Doğan öncülüğünde yeni kurulan laboratuvarda, Dr. Öğr. Üyesi Ali Yavuz Polat’ın “Deneysel Ekonomi” dersinde ilk deney gerçekleştirildi.

Türkiye’de az sayıdaki laboratuvarlardan biri olan AGÜ Deneysel Ekonomi Laboratuvarında, öğrenciler “Kamusal mal (public goods)” deneyine katıldı.

Deneysel Ekonomi literatüründe önemli bir yeri olan bu deney insanların kamusal mallara katkı yapıp yapmadıklarını, katkı yapıyorlarsa hangi saik ve teşviklerle katılım yaptıklarını anlamak için kullanılıyor.

Kamusal mallar doğası gereği bedavacılık (free-riding) problemi içeriyor ve toplumdaki bedavacıların (free-rider) diğer insanların davranışlarını nasıl etkilediğini belirlemek, kamusal malların nasıl finanse edilmesi gerektiğini anlamak için önem arz ediyor. Bu minvalde deneysel ekonomi yöntemi karar alma mekanizmasını anlamamız için faydalı veriler sunuyor.

Yakın gelecekte, Deneysel Ekonomi Laboratuvarında farklı deneylerin daha geniş katılımlı ve heterojen gruplarla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Deneysel Ekonomi yönteminde bilgisayarların olduğu laboratuvarda katılımcıların, gerçek teşvikler içeren deneylerde vermiş oldukları kararlar analiz ediliyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.