DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri °C

Kpss’ye kalan sürede adaylara tavsiyeler

Levent YEŞİLYURT
KPSS Tarihin Rotası Yazarı
16.05.2019
759
A+
A-

2019 KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür 14 Temmuz, KPSS A Grubu 20-21 Temmuz, KPSS ÖABT 28 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleşecek.

Son 2 ayı çok iyi değerlendirmek gerekiyor, sınavı kazandıracak evre burası

Hazır havalar ısınmışken güzel havaların keyfini mi çıkaralım yoksa ders çalışmaya devam mı edelim? Maalesef KPSS adaylarının en büyük sıkıntılarının başında bu ikilem gelmekte. KPSS açısından son 2 ay önemli bir zaman ve iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu zamanda yaptıklarınız sınavda en az +5 puan olarak size geri dönecektir. Bu zamana kadar elinizden gelenin en iyisini yaptınız, konu çalıştınız, bol bol soru ve deneme sınavı çözdünüz şimdi bu bir ayda hızınızı daha da artırmalısınız.

Günleri saymak ve moral bozmak yerine, zamanınızı değerlendirin

Artık günleri, saatleri saymak yerine kalan zamanı en verimli nasıl değerlendireceğinizi planlamalısınız. Moral bozmak yok, ‘Az zaman kaldı yetiştiremeyeceğim, olmayacak, ailem ne der, arkadaşlarım atandı ya bende atanamazsam’ gibi olumsuz cümleler kurmak yerine elimden gelenin en iyisini yapacağım ve ‘Hedefime ulaşacağım’ gibi olumlu cümlelerle kendinizi motive edebilirsiniz. Biliyorsunuz ki : ‘’Başarı emekle gelir, dilemekle değil!”

Bol soru ve çok sık deneme çözün ve düzenli konu tekrarı yapın

Bir konunun öğrenemediğiniz sizi zorlayan bir bölümü varsa konuyu en baştan tekrar çalışmak yerine sadece o bölümler üzerinden tekrarlar ve soru çözümleri ile devam edebilirsiniz.

Doğru-yanlış kontrollerinizi mutlaka yapın

Deneme sınavları ve çözdüğünüz her test sonrasında mutlaka doğru-yanlış kontrollerini yapın. Yanlış yaptığınız soruları biraz daha irdeleyin ve o sorunun ait olduğu konunun ilgili bölümüne tekrar çalışın, neden yanlış yaptınız? Dikkat eksikliği mi? Konu eksikliğimi? Dikkat eksikliğiniz varsa o konuyla ilgili biraz daha soru çözümü yapabilirsiniz. Konu eksikliğiniz varsa vakit kaybetmeden bu konu eksiğinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca konu ile ilgili çıkmış sınav sorularına mutlaka bakın.

Bol soru çözmek, sorulara hâkim olmanızı sağlayacak

Bu dönemde ne kadar çok soru ve özellikle de deneme sınavı çözerseniz (günlük kendiniz için ideal soru sayısının her gün üstüne çıkarak, kalan sürede tavsiyem günlük en az 400 soru ve bir deneme sınavı) sınavla ve sorularla ilgili refleksleriniz gelişir. Soru çözümü arttıkça gördüğünüz soru kalıpları da fazlalaşır. Bu da konuyla birlikte sorulara daha iyi hâkim olmanızı sağlar. İşin püf noktası bol soru ve deneme sınavı çözmekte. Konuları çalışarak değil bol soru çözerek tam anlamıyla öğrenebilirsiniz. Ayrıca çözeceğiniz deneme sınavları da sizlere zaman planlaması noktasında yardımcı olacaktır. Çok çalışmaktan ziyade verimli çalışmakta burada devreye giriyor. Kalan zamanı verimli değerlendirmek sizlerin elinde. Artık konularınızı tamamen bitirip bol soru ve deneme çözmeye bir an önce başlamalısınız.

Sınavla ilgili konuşmak, kaygıya neden oluyor

Son olarak sınavın tarihi ve saati belli. Sınavla ilgili sürekli konuşmak hem sınava farklı anlamlar yüklemenize hem de kaygınızın artmasına neden olacaktır. Sınavla ilgili olumsuz konuşmalar yerine sınavı kazanmanız halinde kendinizle alakalı yapacağınız olumlu planları, kazanmanız halinde gideceğiniz tatil yerlerini düşünün. Kalan sürede sosyal aktivitelerinizi biriz daha azaltın. Artık son düzlüğe geldiniz. Burada vitesi yükseltmeyeceksiniz de ne zaman yükselteceksiniz? Milyonlarca adayın girdiği KPSS’de artık 0,000x’li puanlar bile çok önemli. Size verimli çalışmanız halinde en az +5 puan kazandıracak kalan süreyi mutlaka iyi değerlendirin. Her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ediyor ve gireceğiniz sınavlarda başarılar diliyorum.

Başarı emekle gelir, dilemekle değil!

2014 KPSS Türkiye 303.sü, KPSS Tarihin Rotası Soru Bankası Yazarı Levent YEŞİLYURT yazılarıyla Mazaka Haber’de

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
19 Mayıs 2019
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.