DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri °C

Mısır’da ÇerkesNart Mitolojisiyle İlgili Yeni Papirüsler Bulundu!!!

Mısır’da ÇerkesNart Mitolojisiyle İlgili Yeni Papirüsler Bulundu!!!
REKLAM ALANI
10.06.2019
1.645
A+
A-

Akademisyen yazar Balkar Selçuk, 2017 yılında Rusya Federasyonu’nda basılan çalışmalarında Çerkes mitolojisine adını veren “Nart” adının, eski Mısır’da MÖ 1250’de yazılan ve bu gün Londra Müzesi’nde bulunan ANİ PAPİRÜSÜ’nde geçen bir isim olduğunu daha önce tespit ettiklerini belirtti.

Geçen zaman içerisinde yaptıkları araştırmaları derinleştirdiklerini belirten Balkar Selçuk, birisi ANİ PAPİRÜSÜ’nden daha eski diğeri daha genç iki ayrı Mısır kaynağında daha “Nart” adının geçtiğini ve bunun kendileri tarafından tespit edildiğini belirtti.

Balkar Selçuk, “Nart” adının ÇerkesNart mitolojisindeki gibi “Nart Ağacı, Nart Halkı, Nart Ülkesi ve Nart Bilgisi” gibi bağlamlarda kullanıldığını gördüklerini söyledi.

Balkar Selçuk ANİ PAPİRÜSÜ dışında Nart adını içeren kayıtlardan birisinin eski TEB şehri kayıtları olduğunu ve bu kayıtların ANİ PAPİRÜSÜ’nden daha eski olduğunu belirtti. TEB Şehrindeki kayıtların MÖ 1500’lere tarihlendiğini belirtti.

Balkar Selçuk, nispeten daha genç bir başka kayıtın ise GREENFİELD PAPİRÜSÜ olduğunu belirtti. Bu Papirüsün Mısırlı bir prensesin mezarında bulunduğunu ve MÖ 970 yılına ait olduğunu belirtti.

Balkar Selçuk, papirüslerde ki bütün Nart ifadelerinin Osiris adlı Mısır tanrısına okunan dualarda geçtiğinin altını çizdi. NeterOsiris’inÇerkesNart mitolojisindeki NartWezırmes ile aynı karakter olduğunu belirten yazar, bu benzerliğin diğer karakterlerde de ortaya çıktığını belirtti.


NeterOsiris-NartWezırmes









Balkar Selçuk, çalışmalarını daha da derinleştirdiklerini ve ÇerkesNart mitolojisinin eski Mısır’daki en eski tapınak şehri olan Heliopolis kentindeki tapınak öğretisiyle büyük paralellikler gösterdiğini de ortaya koyduklarını belirtti.

Heliopolis Teorisi Nedir: Balkar Selçuk, eski Mısır’daki tapınakların aynı zamanda astronomik gözlem evleri olduklarını ve buradaki rahiplerin zaman içerisinde yaratılış ve var oluşa dair bazı teoriler geliştirdiklerini belirtti. Heliopolis öğretisinin yaratılışa ait öğretisinin ÇerkesNart mitolojisiyle aynı olduğunu belirten akademisyen bunu adım adım netleştirdiklerini belirtti.

Heliopolis öğretisinde başlangıçta Nun adı verilen bir ilksel denizin var olduğunun kabul edildiğini, zamanla bu ilksel denizden Ta-Tenen adlı bir dağın ortaya çıktığını ve Mısır tanrılarının bu dağda hüküm sürdüğünün kabul edildiğini belirtti. ÇerkesNart mitolojisinin de Psıtha Guaşe adlı bir deniz ve sular tanrıçasını içerdiğini, bu denizin üzerinde Harama Uaşha’ nın (Harama Dağı)  ortaya çıktığını ve Nartların bu dağda hüküm sürdüğünün anlatıldığını belirtti.

Ani Papirüsü: Neter Asta ve Neter Nefthis: NartSeteney ve NartBırımbıhu

Heliopolis Kültünün aynı zamanda bir güneş kültü olduğunu belirten Balkar Selçuk, hem ÇerkesNart mitolojisinde hem de Mısır dininde Güneşin onu yok etmeye çalışan bir yılan-ejderhadan korunduğunu belirtti. Mısır dininde Apofis adı verilen bu dev yılanın ÇerkesNart mitolojisinde ki Yemınej adlı bir karakter olduğunu belirtti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.