DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri °C

GÜRER-GIDA GÜVENİLİRLİĞİ SORUNDUR

GÜRER-GIDA GÜVENİLİRLİĞİ SORUNDUR
REKLAM ALANI
10.01.2020
466
A+
A-

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tohumdan sofraya gıda güvenilirliği için daha çok denetim ve takip gerektiğini söyledi. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorulara da Bakan yanıt verdi. 

Gürer “2018 ve 2019 yıllarında tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinin güvenilirliğini amaçlayan denetimlerin etkinleştirilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir? Bu bağlamda yapılan denetim ve tespit edilen taklit ve tağşiş ürün sayısı ne kadardır? Yapılan denetimler sonucunda taklit ve tağşiş ürün ürettiği tespit edilen firmaların isimleri ve bu ürünlerin içeriğinde tespit edilen insan sağlığına zararları olduğu ispatlanmış malzemeler nelerdir? sorularını Bakan Pakdemirli’ye yöneltti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi için gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten ve piyasaya arz eden işletmelere yönelik resmi kontroller, risk esasına göre, ön bildirim gereken hâller dışında, önceden haber verilmeksizin yıllık programlar çerçevesinde Bakanlığımızca yürütülmektedir. Resmi kontroller, Bakanlık ve İl yıllık numune alma programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, TİMER, ÇİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleştirilmektedir.2018 yılı ve 2019 yılı (24.09.2019 tarihi itibariyle) toplamda 2.605 personelin eğitimi sağlanmıştır. 2018 yılında gıda işletmelerine 1.124.918 denetim yapılmıştır. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 18.164 adet toplamda 107.306.405 TL idari para cezası uygulanmıştır. 186 işletme için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. 2019 yılında (24.09.2019 tarihi itibariyle) gıda işletmelerine 799.139 denetim yapılmıştır. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 9.970 adet idari para cezası uygulanmıştır. 105 işletme için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. 2018 ve 2019 yıllarında iller arasında yapılan çapraz denetimlerde, gıda işletmelerine diğer illerin gıda kontrol görevlileri tarafından resmi kontroller gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede toplamda 3.500’ün üzerinde gıda işletmelerine resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımızca ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bugüne kadar gıda ürünleriyle ilgili olarak 769 firmanın 1.605 parti ürünü tüketicinin bilgisine arz edilmiştir. Firmaların isimleri ve bu firmalarda tespit edilen eksiklikler belirli tarihlerde Bakanlığımız veri sisteminde yayımlanmaktadır.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Gıda güvenliği sorununun sürekli olarak alanda takibinin gerektiğini ve bunun için yeniden bir yapılanmaya gidilmesine ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Gürer, denetimlerin yanında takibin de önemine dikkat çekerek sadece para cezası ile sorunlar çözülememektedir, gıda ürünlerinde hile yapanlara hapis cezası da dahil ağır yaptırımlar getirilmelidir. Doğrudan insan sağlığı ile ilgili olan hileli gıda konusunda taviz verilemez. Bakan bu anlamda yapılması gerekenlerin olduğunu bütçe konuşmasında kabul etti. Bu durumda zaman geçirilmeden gıda konusunda verdiğimiz kanun teklifi ele alınmalıdır. 82 milyon nüfusun yaşadığı bir ülkede Gıda Bakanlığına bağlı ayrı bir örgütlenme olmalı ve laboratuvarları, denetim elemanları, takip ekipleri ile konu çok sıkı bir şekilde izlenmelidir. Belediyelerin de bu bağlamda yetkileri artırılmalıdır. Vatandaş ne yediği ne içtiğini bilmek, doğal olarak da iktidarın bu bağlamda inandırıcı yaklaşımlar, önlemler sergilemesini beklemektedir. Yediğimiz her ürünü güvenerek yiyebileceğimiz bir sistem ve denetim zorunludur.” dedi.  

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.