KÜLTÜRDE DİLİN ÖNEMİ
Toplumlarda kültürlerin,gelenek görenek ve yaşanmışlıkların devamını sağlamak konuşulan dili muhafaza etmekle mümkündür.
Konuşulan dilin muhafaza edilmediği toplumların, kültürlerini gelenek görenek ve yaşanmışlıklarını muhafaza etme çabaları lokomotifi olmayan trenin vagonlarına benzer.
Lokomotifi olmayan trenin vagonları, bir müddet barınmak için insanlara imkan sağlar. Bir müddet sonra çürümeye ve terk edilmeye mahkumdur.
Kırsal kesimde yaşayanların kentlere doğru akmaya başlaması farklı dilleri ve kültürleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır.
Teknolojinin gelişmesiyle resmi olmayan dilleri konuşanların kültürleriyle beraber yok olma süreci hız kazanmış, yeni nesil gençler bir önceki kuşak olan orta yaş üstü ebeveynlerinin konuştuğu dili öğrenmesini imkansız hale getirmiştir.
Teknoloji günümüzde bir taraftan insanoğluna saymakla bitmeyecek kolaylıklar sağlarken bir taraftan dilleri, kültürleri, toplum değerlerini tek merkeze doğru sürüklüyor. Uzun vadeli düşünüldüğü vakit teknoloji iyi yönde kullanılmadığında sunduğu imkanların bedeli olarak insanların dillerini,kültürel maneviyat değerlerini alacağa benziyor.
İnsanın dilini, kültürünü, maneviyatını kaybetmesi kendiyle yabancılaşması demektir.
Sağlıkla kalın efendim.