DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri °C

Kalp Hastaları Kalabalık Ortamlarda Güvenle Dolaşabilecek

Kalp Hastaları Kalabalık Ortamlarda Güvenle Dolaşabilecek
REKLAM ALANI
26.11.2019
425
A+
A-

 Kalp krizine anında müdahale için Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, alışveriş merkezleri ve otogarlar gibi insanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde, halk dilinde  ‘Elektro Şok Cihazı’ olarak bilinen OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) cihazı bulundurulacak. Otomatik olarak çalışan ve sesli yönlendirme özelliği bulunan cihaz sayesinde, kalbi duran ya da kalp ritmi anormal bir hal alan kişilerin, 112 ekibinin olay yerine gelme süresinde yaşayabilecekleri hayati tehlikelerden korunması planlanmakta.

Proje kapsamında çalışmalarını hızlandıran Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, bünyesinde görev yapan 29 ilkyardım eğitmenine, OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör) eğitimi vererek konu ile ilgili eğitimci kadrosunu genişletti. Birçok teorik bilginin verildiği eğitimlerde, cihazın hangi durumlarda kullanılacağı ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında katılımcılara çeşitli bilgiler aktarıldı. İlerleyen süreçte OED eğitimi alan eğitimciler tarafından, temel ilk yardım eğitimi için başvuran vatandaşlara OED eğitimi de verilerek cihazların aktif şekilde kullanılması hedeflenmekte. 

Eğitim ve OED kullanımının amacı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan; “Bugün burada Otomatik Eksternal Defibrilatör eğitici eğitimlerinin ilkini gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen OED eğitici eğitimine ilimizden 6 eğitmenimiz katılmış ve arkadaşlarımız bu eğitimden başarı ile çıkarak başkalarını da eğiterek eğitici haline getirmek üzere yetki kazanmışlardı. Şimdi bu sayıyı ilimizde düzenlediğimiz eğitimlerle artırıyoruz. Otomatik Eksternal Defibrilatör kullanımı hakkında ilerleyen dönemde vatandaşlarımıza yönelikte eğitimler düzenleyeceğiz.  Bu eğitimleri vermemizin nedeni de budur. OED eğitimin amacı, toplu yaşanılan hava alanı, otogar, tren garları ve alışveriş merkezi gibi yerlere ilerleyen zamanda otomatik olarak kalbe şok veren cihazlar yerleştirilecek. Herhangi bir şekilde bir vatandaşımız, kalple alakalı bir sorunu varsa, ritim bozukluğu meydana gelmiş ise bu cihaz yerleştirilerek otomatik olarak kalp ritmini algılayıp şok gönderecek ve kalbi normal ritmine çevirecek. Bu cihazın amacı budur. Normal vatandaşlarımıza da ilerleyen dönemde eğitimler verilerek cihazın kullanımı anlatılacak. Cihaz kullanıldığı takdirde bir kişinin dahi hayatının kurtulmasına vesile olursa bu bizim için en büyük bir sevinç vesilesi olacak ve eğitimlerimiz amacına ulaşmış olacaktır. Allah kullanmayı nasip etmesin ama modern çağda kullanılan tıbbi cihazlardan vatandaşlarımızın kullanacağı şekilde olanları belirleyerek onlara yönelik eğitimler düzenlenmek bizlerin görevi” dedi. 


REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.